środa, 25 lutego 2015

368. Kakaowe gofry na serku homogenizowanym

Bo nie ma to jak wrócić z wycieczki o 11.30 i dowiedzieć się, że jutrzejsze 4 pierwsze lekcje zostały odwołane ^^
I tak się właśnie stało, że dziś zaczynam na 11.30, więc odpalam od razu gofrownicę, bo trzeba wykorzystać ten wolny poranek :)

Co do gofrów, kakaowe, mięciutkie, puszyste w środku, na zewnątrz chrupiące- dla mnie idealne! :)
No i klasyczne połączenia na górze ale już dłużej nie mogłam zwlekać z wypróbowaniem tego masełka :D

kakaowe gofry na serku homogenizowanym z masłem orzechowym i jabłkiem

PRZEPIS
jajko
łyżeczka cukru
łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g serka homogenizowanego (u mnie naturalny)
łyżeczka kakao
40 g mąki pełnoziarnistej

Białko ubić na sztywną pianę. Żółtko wymieszać z cukrem, serkiem, olejem, dodać resztę suchych składników, a na koniec ubite białko. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć gofry w rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy 7-8 minut.


30 komentarzy:

  1. kurcze, a mi się nawet w dzień wolny nie chce stać nad goframi.. muszę się zmobilizować, bo narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odwołane lekcje to najlepsze lekcje :D hahaha

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż dziwne, że nigdy nie jadłam gofrów o smaku czekoladowym :O mniam :D

    zapraszam:)
    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń
  4. Też już nie mogę się powstrzymać przed otwarciem pierwszego słoiczka i dzisiaj to jednak zrobię. Ja jednak zdecydowanie wolę masło crunchy. Niby jeden od drugiego różni się tylko orzeszkami, ale jak dla mnie smak crunchy jest o wiele lepszy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak mam, crunchy świetnie chrupie, ale się gorzej rozsmarowuje - chyba, że są to np. ciepłe placki czy grzanki :)

      Usuń
  5. Muszę zrobić - córeczka oszaleje ze szczęścia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wytrzymię, Tobie to dobrze! :D Śniadania idealne, w szkole co chwilę jakieś wycieczki, wolne... Haha żyć nie umierać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się zgrałyśmy z kakaowymi goframi! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, wszędzie widzę gofry, a popsuła mi się gofrownica :(
    Mimo wszystko zapisuję Twój przepis i na pewno wypróbuję od razu jak będę mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazdroszczę, że mogłaś tak wykorzystać ten poranek.
    Gofry cudowne, idealne na taką okazję ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie zawsze tak pysznie :) http://polkagotujeisiemaluje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie moglas lepiej zagospodarowac tego poranka <3 !

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam gofry w każdym wydaniu :D
    Aa, z masłem to już w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba musze gofrownicę wyciągnąć! Taką mi ochotę narobiłaś... :D Połączenie jabłko-maslo orzechowe jest przepyszne! :>

    OdpowiedzUsuń
  14. ja gdybym miała gofrownicę to gofry bym jadła chyba codziennie ;p no na początku na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zazdroszczę tak zajęć :D U mnie cały tydzień na 8.00 :'(

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten wpis zdecydowanie zdominowało masło!
    Ale gofry też piękne ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie ubijałam białka do gofrów, muszę wypróbować ten patent :)
    A te odwołane lekcje to niezła niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Już dawno (jak na mnie :P) nie jadłam gofrów, a Twoje wyglądają przepysznie :) Na serku homogenizowanym nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  20. jak tak czytam to widzę że duże lajty masz w szkole :D zazdrooo!
    kakaowe z masełkiem ? mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  21. o tak, takie gofry to i ja lubię - takie grube! a masło mega *.*

    OdpowiedzUsuń
  22. aa właśnie dzisiaj znalazłam w półce gofrownice :D lekko zakurzona, trochę zapomniana, ale myślę, że za kilka dni wróci do życia i to nawet bardzo aktywnego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dopiero teraz spróbowałam tego masła i przepadłam - nieziemskie <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Piątka, super kakaowe gofry!:D

    OdpowiedzUsuń
  25. cz esto piekłam gofry ale nigdy nie wpadłam na pomysł czekoladowych gofrów :)

    OdpowiedzUsuń