środa, 12 listopada 2014

278. Znów chałwa... budyń!

Siostra zrobiła mi zapasy chałwy to ja muszę ją teraz wykorzystać, dla mnie to ale żaden problem :)
Budyń... nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam...  z chałwą po raz pierwzy i na pewno nie ostatni!

domowy budyń chałwowy z prażonymi migdałami

PRZEPIS
1 i 1/4 szkl mleka
50g chałwy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej

Chałwę pokruszyć. Szklankę mleka zagotwać, w reszcie rozprowadzić obie mąki. Do gotującego się mleka, wlać masę i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Wsypać chałwę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przełożyć do miseczki.



Że niby (prawie) dwa dni i znów weekend? Ale fajniee! ;)

23 komentarze:

  1. budyń o smaku chałwy? to musiało być cudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. 50g chałwy, to się nazywa moc smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale robiłaś mi smaków z rana:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakbyś jednak miała dosyć tej chałwy, to ja chętnie zaadoptuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mogę być nową rodziną dla chałwy :)

      Usuń
  5. Ojej, jakie to musiało być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chałwą to chętnie bym Ci pomogła! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem chałwożercą więc uważaj bo Ci ukradnę to śniadanie następnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę zapasów chałwy, u mnie deficyt takich smaków ostatnio... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli masz problem z zapasami to ja chętnie pomogę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. za dobrze masz z tą swoją siostra i tyle ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. O jacie *.* a ja mam chałwe i chyba taką michę na kolację sobie zaserwuje a co mi tam ... <3
    A no tylko 2 dni *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. wiesz, że taki budyń mogłam jeść na każdy posiłek :D?
    MNIAM <3

    OdpowiedzUsuń
  13. jako dziecko strasznie nie lubiłam chałwy, więc teraz jestem do niej uprzedzona... ale wiem, że smaki się zmieniają, więc może powinnam spróbować czy teraz mi zasmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. śniadanie mistrzów! pewnie mega słodkie!

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam wszelkiego rodzaju budynie !!! a szczególnie te domowe :)
    prażone migdały...niebo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Gęsta, chałwowa słodycz? Nie za dobrze Ci czasami? :P

    OdpowiedzUsuń
  17. nie mam dobrych wspomnień z chałwą, ale z takim budyniem chętnie bym tą relację odbudowała :D

    OdpowiedzUsuń